vattenpipa skadligt

Kan det verkligen vara sant att det är lika farligt att röka vattenpipa under en kväll som att röka 100 cigaretter?

Det låter så tycker jag! Men måste först berätta att jag är så glad för mitt nya webbjobb. Därmed inte sagt att vattenpiparrökning är ofarligt – det är det givetvis inte.  Läste på dn.se om att rökning ökar bland unga i Sverige, men det verkar vara väldigt överdrivet. Jag skulle vilja veta hur den beräkningen är gjord. Med tanke på att de flesta inte sitter o suger kontinuerligt utan mer kopplar av i vänners lag och tar ett bloss då och då så är inhalerad volym rök knappast motsvarande den från 100 cigaretter.Har någon en länk till undersökningen?  Då skulle röken alltså behöva vara betydligt farligare (högre koncentration av gifter) än röken från en cigarret för att jämförelsen skall gälla.

Vad inhalerandet beträffar så röker jag vattenpipa som jag röker cigarr och pipa, dvs. utan halsbloss.

dimma rök

Som tämligen glad i vattenpipstobak tog jag itu med rapporten, och den visade sig vara långt läsbarare än jag befarade (och kortare; av de 20 sidorna utgör den faktiska rapporten hälften).

En myt som man gör upp med är att vattenpipa skulle vara helt ofarligt. Om det verkligen finns folk som tror det, så OK. Att det finns vattenpipa utan tobak som marknadsförs med 0% tjära kan jag intyga (Nakhla), nikotinet minns jag inte.
För egen del kan jag fortfarande varmt rekommendera vattenpipa instruktion.

Något som ser görkonstigt ut är uppgifterna (på sid 11, lyckas inte klistra in det) att cigarettrökaren inhalerar 0,5-0,6 liter rök under en ”session” – mot vattenpiprökaren, som tar puffar på 0,15-1 liter styck. En enda puff skulle alltså motsvara två cigaretter!? Låter närmast som ett cirkustrick. Härifrån kommer alltså den lätt memorerade uppgiften om ”100 cigaretter”.

En poäng är att en del av nikotinet tas upp av vattnet, vilket gör att man verkligen kan röka mer utan att må illa, och på så sätt få i sig mer av andra elakheter.

Man tar upp ett antal frågor som man tycker är relaterade, ser ut som mycket ”guilt by association” tycker jag; som problemet att folk kan få för sig att röka annat än tobak i piporna, risken att vid delande av munstycke sprida herpes m.m., eller att vattenpiporna kan könsutjämna tobaksnyttjandet.  Många ungdommar köper nu vattenpipor online.

Läs mer om detta på forumet som behandlar ämnet:Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s