Röka vattenpipa

Alla som älskar att röka vattenpipa

Testat på att röka vattenpipa

Landstingets undersökning om ungdomars drogvanor visar att röka vattenpipa är populärt. Enkäten är gjord med över tre tusen elever på skolor i länets kommuner och hälften av de tillfrågade har uppgett att de någon gång testat på att röka.
Det är första gången som frågor om vattenpipan finns med i svarsunderlaget, berättar folkhälsosekreteraren Mattias Jonsson.
– Vi har blivit medvetna om att det har blivit allt mer populärt. Många testar på det för rökandets skull och på senare år har det blivit en social grej. Många använder det utomlands eller på restauranger, säger Mattias Jonsson.

Landstinget: Som att röka 100 cigaretter
Trenden har funnits sedan några år tillbaka, säger Mattias Jonsson. Men vad många inte vet är att det är minst lika giftigt som att röka cigaretter.
– Det är alarmerande. Man kan jämställa det med att röka hundra cigaretter. Det har varit ganska mycket mytor om vattenpipan, att det är socialt och ofarligt men det har vi försökt slå hål på ganska länge.
Än så länge är det dock mycket ovanligt att man kan röka vattenpipa i Jönköping.
Men undantag finns. På café Adelante i centrala Jönköping erbjuder man sina gäster att röka.
– Vi köpte in dem förra sommaren och vi har fortsatt sen dess. Både svenskar och invandrare testar på det och det har blivit populärt, berättar ägaren Murtaza Kapasi och fortsätter:
– Som jag har förstått det är vi unika, det är ingen mer jag känner till som erbjuder vattenpipa här i stan.

Har 18-årsgräns
Varför tog ni in det från början?

– Vi ville börja med något nytt, eftersom det är väldigt eftertraktat. Men vi har en åldersgräns på 18 år och man måste visa legitimation om man vill röka, säger Murtaza som ändå inte är förvånad över landstingets resultat.
– Nej, jag har själv inte testat på det men jag vet många av mina kompisar som gör det.
Mattias Jonsson ser att trenden med vattenpipor ökar i hela landet.
– De flesta ligger kring riksgenomsnittet. Men vi ser också att vissa grupper är mer för alkohol. Det finns en klar korrelation mellan rökandet och drickandet. Det bidrar till att man trivs sämre i skolan, säger han.
För att veta mer om riskerna med att röka vattenpipa har landstinget tagit fram broschyrer som man ger till samtliga skolor.
– Vi vill försöka slå hål på myten att det är ofarligt och broschyrerna är på flera olika språk. Samtidigt utbildas våra tobkasavvänjare kontinuerligt.

Källa: http://www.jnytt.se/nyhet/42555/roka-vattenpipa-ar-populart—men-farligt

Vattenpipa

 (alltså en liten och ej vetenskapligt korrekt undersökning). Av dem svarade ca 60 % att de rökt vattenpipa, alltså en siffra som väl överensstämmer med den nationella statistiken. Få, endast 5 %, svarade att de provat narkotika vilket är under både nationella och våra egna lokala siffror från tidigare totalundersökningar. Vi vet att vattenpipa, alkohol, annan tobak och narkotikakonsumtion har klara samband, därför kan vi ana att 60 % som rökt vattenpipa inte är en alltför osannolik siffra. På högstadiet gjordes en totalundersökning där ca 35 % svarade att de rökt vattenpipa. De flesta (gäller både på gymnasiet och år 9) har naturligtvis ”bara” provat och ett mindre antal röker regelbundet.

röka vattenpipa

Vattenpipakungen rökning

Tobaken till vattenpipa är sällan skattad och därför väldigt billig. Detta kan också bidra till att det blivit så populärt bland ungdomar.

Bland de som röker vattenpipa regelbundet (mer än 50 gånger) svarar 44 % (nationell undersökning) att de även provat narkotika. Det är 10 gånger vanligare än hos de som aldrig rökt vattenpipa.

Ungdomarna anser att föräldrar/vuxna vet för lite om vattenpipa och dess hälsorisker. Ungdomarna uppger även att de själva vill veta mer. I rapporten ”vattenpipa – rök utan risk” kan du läsa mer om vattenpipa.

en förklaring till att så många i år 7 provat. Det finns en rad myter om vattenpipa som även de kan bidra till det höga användandet. Exempel på sådana myter är att det är ofarligt eller i alla fall inte lika farligt som vanlig tobak, ”något som smakar melon kan väl inte vara farligt”. Anledningen till att vattenpipa skulle vara mindre farligt är att vattnet filtrerar bort nikotinet vilket inte är sant, endast 5 % tas upp av vattnet. Flera ungdomar (men också föräldrar)

man får i sig vid rökning och röken som bildas vid förbränningen innehåller en mängd andra farliga ämnen, t.ex. kolmonoxid och tjära. Ett bloss vattenpipa ger 12 gånger så mycket rök som ett bloss från en cigarett och en session vattenpipsrökning (45-60 min) innehåller lika mycket rök som 100 cigaretter.Röken från vattenpipa är len, mild och inte så stickande som cigarettrök. Tobaken är söt och smaksatt och allt detta gör att vattenpipa är lättare att röka och därför en ”bra debutdrog”, förmodligentror att den tobaksfria rökmassan (melass, tillsatser och sötningsmedel) är ofarlig vilket inte heller är sant. Nikotin är bara ett av de skadliga ämnen

Ungdomarna i de nationella undersökningarna säger att det är vanligare med vattenpipa på sommaren då man kan vara ute i parker, på badplatser m.m. Även fester är vanliga tillfällen där man provar rökning. Att röka vattenpipa uppges som socialt och att den stora mängden rök inbjuder till lek och experiment (rökringar, skicka rök från mun till mun, prata med rök i munnen osv). Ungdomarna säger att ”det blir en så mysig stämning” att det tar tid att röka och inbjuder till förtrolighet.

Att röka vattenpipa har blivit en ganska vanlig företeelse. Nationella undersökningar visar att 63 % av ungdomarna på gymnasiet år 2 röker eller har rökt vattenpipa. Motsvarande i år 9 är ca 40 %.

Örebro och Uppsala har gjort undersökningar i år 7 där ca 20 % svarat att de rökt vattenpipa. I maj genomförde vi en undersökning i Vimmerby. På gymnasiet svarade 56 elever från år 1-3 på enkätenKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s